9 Aralık 2009 Çarşamba

Buyuk Baskan Bizi Birakma!!!

Duydugumuz, okudugumuz ve ogrendigimiz kadariyla tum baskanlar, Aziz Yildirim'in Kulupler Birligindeki gorevine devam etmesi gorusunde birlesiyorlar ve eh nihayetinde de 2010 Ocak sonuna kadar goreve devam etme kararini aliyor; Fenerbahce'nin haklarini savunabilmek icin bu gorevden ayrildigini aciklayan Aziz Yildirim. Kanimca uzerinde detaylica dusunulmesi, etraflica irdelenmesi gereken bir nokta burasi.

Hepimizin malumu, eger ilgili kurullar basarabilirlerse yeni yayin ihalesi yapilacak. Bu ihalede 5 temel gucten soz edebiliriz; bunlar TFF, Kulupler Birligi, mevcut yayinci kurulus, yeni katılımcılar ve futbolu iktadari icin kullanmaya en az Franco kadar hevesli Adalet ve Kalkinma Partisi (ortada TRT-Telekom ortakligi dedikodulari donerken kimse mevzu bahis partinin bu ihaleden uzak duracagi yalanini soylemesin).

Seffaf bilancolari ile, para sihirbazi kuluplerimizin tamami icin bu ihale buyuk onem tasiyor. Bunlarin bir cogu gelecek yillarin yayin gelirlerini bile harcamis durumdalar. Hal boyle iken, buradan kuluplere akan paranin durmamasi, mumkunse artirilmasi hayati oneme sahip; bu durum en kucugunden en buyugune kadar gecerli. Tum baskanlar farkinda ki bu ihale surecinden maksimum kazanc elde edebilmeleri icin tek ses tek yurek olmalari gerekli; hem TFF'ye hem yarismaci firmalara karsi. Kurnazlarin hepsi cok iyi biliyor ki, Turkiye sartlarinda bunu saglayabilmenin en onemli gerekliligi, gerektiginde karsi tarafla catismayi goze almaktir. Federasyonu herkes karsisina alabiliyor, bunu gecmisten bugune defalarca gorduk. Burada kritik nokta LigTV'yi ve dolayisi ile futbolda geldigimiz noktanin bana gore en buyuk sorumlulari olan Sansal ve Erman'i karsisina alabilmek. LigTV'nin goruntuleri nasil manipule edebilecegini, istedigi yonde nasil kullanabilecegini hepimiz biliyoruz. Iste burasi herkesin gecmeyi goze alamayacagi kirmizi cizgiyi olusturuyor. Sansal ve Erman'in bu cizgiyi asacak kulup veya yoneticilere karsi ellerindeki gucle her turlu cirkefligi yapabilecegini herkes az cok biliyor. Dolayisi ile ihale surecinde bunu goze alabilecek karakterlere ihtiyaci var kuluplerin.

Bir donem Aziz Yildirim baskanligindaki kulupler birligi yapilacak olan ihale ile ilgili alt bir limitten bahsetmisti; tam rakami hatirlayamiyorum. Hemen akabinde ilk Maraton programinda Sansal ve Erman asgari ucretten, krizden, ulke ekonomisinden girip, ulkedeki kuluplerin ne kadar kotu yonetildiginden cikmislardi; o gun o programda ne bir hakem ne de bir hakem hatasi konusulmamisti; belki de bir ilkti Maraton tarihinde.

İhale surecinde olusabilecek rekabet sartlarina gore belki LigTV ile papaz olmak bile yetmeyecek ; devlet erkaniyla bile kafakafaya gelmek ihtimal dahilinde. Bu kismini simdilik burada birakalim...

Velhasil kelam, mevcut birinci lig baskanlari cok iyi biliyorlar ki tum bu riskleri goze alabilecek, inandigi dogrular uzerinden kuluplerin haklarini catir catir savunabilecek, bu yolda da ne Sansal ne Erman tanimayacak tek kisi Aziz Yildirim'dir. Adnan Polat ve Yildirim Demiroren dahil hicbiri tum bu tehlikeleri goze alip bu isi beceremez. Hicbirinin gucu, kudreti, camia icindeki durumu bu riskleri goze almasina izin vermez. Adnan Polat lisecilerle, Yildirim Demiroren Carsi ile ugrasirlarken, ustelik de kongre yilinda ne Sansal'i ne de Erman'i (yani LigTV'yi) karsilarina alamazlar. Sansal ve Erman da en buyuk tehlikenin Fenerbahce'den gelebilecegini bildikleri icin sezon basindan beri Aziz Yildirim mesgul olsun diye yanli yayin ve goruntu akisi sagladilar. Bunu da bir nebze basardilar diyebiliriz. Aziz Yildirim da cikip "Fenerbahce'nin haklari icin kulupler birliginden ayrilacagini" beyan ettigi an en cok sevinenler Sansal ve Erman oldular. Ancak bu beyanat Aziz Yildirim'i da uzun vadede zor durumda birakabilir. Eger hakem hatalari, kotu saha sonuclari ve 2 aydir suregelen ortam devam ederse, kendi camiasindan Aziz Yildirim'a "once Fenerbahce'nin haklari gelir" temelinde elestiriler baslayacaktir. Antiparantez, erkek basket takiminda Turgay Demirel'in koltugu ve mustakbel Fiba Baskanligi, ve de Tanjevic'in yipranmamasi ugruna Fenerbahce'nin cikarlari bekletiliyor ve bu konuda rahatsizliklar eskiye gore daha acik sekilde belirtilmeye baslandi. Aziz Yildirim burada yaptigi hatayi, ihale surecinde futbol takiminda da yaparsa kendisi icin sonun baslangici bile olabilir. Zaten taraftar desteginin, henuz toplu sekilde tribunlerde dile getirilmese bile onemli olcude sekteye ugradigini hepimiz biliyoruz.

Fenerbahce Spor Kulubu'nun ihale surecinde aktif rol almasi, mevcut ve gelecekteki cikarlari icin onemli ve gereklidir. Turk spor kuluplerinin ortak cikarlari icin onculuk etmesi ise tarihi misyonunun geregidir. Gerekirse futbolun ruhunun icine eden Sansal ve Erman gibilerle, LigTV gibi kurumlarla catir catir mucadele edilmelidir (bugune kadar bunun en cetin orneklerini yine Fenerbahce Spor Kulubu ve taraftari verdi). Ama her zaman Fenerbahce Baskani icin oncelikli olan Fenerbahce'nin cikarlaridir. İhale sureci tamamlandiktan sonra -tabi tamamlanabilirse- ne gecmisin izleri tam olarak silinecektir, ne de herhangi birsey farkli olacaktir. Yine iki kulubun baskani, isimleri ne olursa olsun yemekler yiyip kupalari paylasacaklardir. Yine birisi cikip "elimde belgeler var, kume dusersek aciklarim, yer yerinden oynar" deyip kumede kalacak ve sonsuza dek susacaktir. Bugun tum kulupler Aziz Baskan bizi birakma derken bile kendi cikarlari icin bunu soylemektedir. Bir de en kotusu varki, bu ulke toplumuna olan inancimi bile sifirlar; Sansal ve Erman, ihale kaybedilse bile, yeni yayinci kurulusta yerlerini alirlar. İste bize de o zaman, internette ses kaydi dolasan Ahmet Meriç Galip abimiz olmak düser ki olmeden once yapmak istedigim 5 seyden biri de odur...

2 yorum:

Arkhe dedi ki...

http://chemedya.blogspot.com/2009/12/bu-olay-sadece-fenerbahcenin-degil.html

Alkolik dedi ki...

chemedya'nin yazdigi yazıyıda verdigin link sayesinde okudum, oncelikle tesekkur ederim. Alinti yapmak gibi bir niyetim yoktu, o yaziyi gormeden kendi dusuncelerimi yazdim ama benzer noktalar orada bir gun once yayinlanmis; hatamiz varsa affola. Zaten chemedya kendisi bizzat basinin icinden oldugu icin benden kat ve kat daha bilgilidir, konuyu mutlaka daha derinlemesine ele alacaktir. Kendisinede buradan tesekkur ederim.