25 Mayıs 2010 Salı

Fenerbahce(2):72 - Efes Pilsen(1):70

Serinin 2. macinda dizinden sakatlanan Bootsy Thornton'un serinin geri kalan maclarinda yer alamayacaginin belli olmasiyla bir kez daha planlarini degistirmek zorunda kalmisti Ergin Ataman ve maca da surpriz bir besle basladi. Fenerbahce'ye karsi sahada bircok defalar 4 kisali sistemle gormeye alistigimiz Efes, Shumpert'in 3 numarada oldugu Kaya ve Kasun'lu oldukca uzun bir besle sahadaydi. Taraftarin da destegini arkasina alarak maca inanilmaz bir giris yapti Fenerbahce, ve Efes Pilsen'i 9-0'lik seri sonrasinda mola almaya mecbur birakti. Mola donusunde Smith'in serbest atislariyla ilk sayilarini buldu Efes Pilsen. Vidmar'in bu dakikalardaki etkili oyununa Efes Pilsen Rakocevic ve Smith'le karsilik verdi ve skor 15-10'a tasindi. Bu dakikadan sonra Omer ve Oguz'un basketleriyle yakaladigimiz 9-0'lik seriyle skoru 24-10'a getirdik. Tam ilk periyot, Smith ve Mirsad'in karsilikli basketleriyle 27-12 tamamlandi derken Ender'in biraz da sansinin yardimiyla kaydettigi 3 sayilik basket ilk ceyregin skorunu tayin etti.

2. ceyrege hizli baslayan taraf yine Fenerbahce oldu ve sari-lacivertliler 33-15'lik skorla mactaki en yuksek farki yakaladilar. Bu dakikadan sonra Efes 4 kisasiyla savunmadaki vidalari sıkmaya basladi ve savunmadaki gayretinin yanina hucumdaki isabetli 3 sayilik basketlerini de ekleyince Fenerbahce'nin hizini bir nebze de olsa kesmeyi basardi. 2 takimin da kotu hucumda ettigi bu periyot 38-27'lik Fenerbahce ustunluguyle tamamlanirken Efes Pilsen'den Charles Smith, Fenerbahce'den ise Oguz ve Omer Onan bu devrede one cikan isimlerdi.
Macin 3.periyotuna Efes Pilsen, Kerem Tunceri'nin 3 sayilik basketiyle basladi ve uzun sure sonra fark tekrar tek haneli rakamlara indi. Bu periyotta ruzgar tersine donmustu, Fenerbahce ustuste hucumlardan bos donup Efes Pilsen de isabetli 3'lukler bulunca skor macin basindan beri ilk defa 43-43 ile dengeye geldi. Ertugrul Erdogan'i seri basindan beri elestirmekten kacindim ama periyot basindaki 11 sayilik farkin erimesinde mola almakta gecikmesinin ve ilk yarinin etkili isimlerinden Omer Onan'i benchte unutmasinin rolu cok fazlaydi. Mola sonrasinda da 3'luk yagmuruna devam eden Efes Pilsen, Shumpert'in dipten buldugu 3 sayilik basketle macta ilk defa 50-51'lik skorla one gecmeyi basardi ve 3.periyot Efes Pilsen'in 53-55'lik ustunluguyle gecildi. Bu periyotta Efes'in rahat sayi bulmasinin en onemli nedenlerinden birisi de savunmada yaptigimiz gereksiz switchler sonucunda Efes'in kisa ve hizli adamlarinin mismatchlerde cezayi kesmesiydi.

Son ceyrekte Ukic'in ve Vidmar'in buldugu sayilarla tekrardan skorda ustunlugu ele geciren taraf Fenerbahce'ydi. Efes Pilsen, hucumda Smith'in ve Rakocevic'in, savunmada ise Sinan'in performansiyla oyuna tutunmayi bildi ve macin son dakikasina da 69-70'lik skorla onde giren taraf olmayi basardi. Bitime 53 saniye kala Ukic, 2 serbest atistan 1'ini sayiya cevirerek skora dengeyi getiren isim oldu. Efes Pilsen hucumunda, takiminin etkili isimlerinden Rakocevic'in penetre sonrasi disari cikartmak istedigi topu Kinsey kapinca Fenerbahce'ye macin hucumunu yapma sansi dogdu. Bu hucumda Ender'le Ukic'in birebirinden galip cikan isim Ukic oldu ve macin bitimine 12 saniye kala Fenerbahce 72-70'lik ustunlugu yakaladi. Efes Pilsen'in molasi sonrasinda bu sefer Ender'le birebir kalan isim Mirsad'ti, Ender hiziyla Mirsad'i gecip bos bir turnikeye hazirlanirken arkadan yetisen ve Ender'in topunu bloklayan Mirsad maci Fenerbahce'ye getiren isim oluyordu. Tabi seken topun pesinden yere atlayan Omer'i ve adeta canlanan topu son saniyede sımsıkı kucaklayan Kinsey'i de atlamamak lazim.



Macla ilgili dikkatimi ceken birkac noktaya da deginmem gerekirse, oncelikle sayica yetersiz fakat yine de bekledigimden fazla bir taraftar toplulugu vardi tribunlerde. Kesinlikle persembe gunu oynanacak macta cok daha dolu tribunler olmasi lazim zira hepimizin bildigi sey bu takimin taraftarla costugu. Zaten 2.macta adeta yoklari oynayan Omer ve Mirsad'in bugunku performanslari da bunun en buyuk gostergesi. Bir parantez de genc Slovenler icin acalim; Vidmar savunmadaki sertligine bugun hucumdaki ekstra performansini da ekleyince aldigi kisa surede macin Fenerbahce adina en skorer olmayi basardi, Emir ise alisilmisin aksine inanilmaz tutuk bir oyun sergilerken 3/6 serbest atis, 1/4 iki sayilik ve 0/1 uc sayilik isabetiyle oynayip hayal kirikligi yaratti. Hayal kirikligi demisken Lynn Greer'a da selam yollamadan gecmemek lazim tabi ki. Serinin geri kalaninda ne kadar az sure alirsa o kadar iyi olacak bizim icin, illa birisi Ukic'i dinlendirecekse o biri Mrsic olsun. Macin hareketi ise yukarida; Emir'in butun Efes savunmasini uyutup trailer olarak gelen Oguz'a yaptigi harika asist ve Oguz'un pozisyonu layikiyla bitirisi.

Efes Pilsen kanadina gelecek olursak, Bootsy'nin yoklugu,Rakocevic'in, Smith'in ve hatta Sinan'in dakikalarini arttiracak, serinin uzamasi halinde Smith'in yas itibariyle yorgunlugu ve Kasun'un belindeki sakatligi ibreyi bizim tarafimiza dogru biraz da olsa dondurebilir. Rakocevic ve Smith demisken Efes Pilsen'in kaydettigi 70 sayinin 22'sinin bu iki oyuncunun serbest atislarindan gelmesi de ilginc bir istatistik, ayrica Efes Pilsen'in 12 ucluk isabet bulup 36 sayisinin da buradan geldigi dusunulurse Efes uzunlarinin ne kadar etkisiz bir karsilasma cikarttigi ortaya cikiyor. Istatistik kagidina baktigimizda da Ermal,Nachbar,Kasun ve Kaya dortlusu bugun toplamda yalnizca 6 sayida kaldiklarini goruyoruz. Macin en skorer adami olan ve Efes Pilsen'i adeta tek basina maca ortak eden Charles Smith 3 faul aldiktan sonra ona faul calmamak icin adeta 1000 takla atan karsilasma hakemlerini ise Black Smoke'a havale ediyorum.

Serinin 4. macinda da; "Bizim icin saldir Fenerbahce..."

3 yorum:

Diego dedi ki...

macın ilk periyodunu izleyip bu kdr yeter dedimdi. nerdeyse 20 sayı farkın erimesini gormektense brz calişmak daha iyi olmus.

Or-Ka'nın dedigi gibi geri kalan macları ankaraya alsınlar biz doldururuz salonları.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

basketbolda macin ilk periyotunu izleyip birakmak olur mu? simdi maci alsalar ankara'ya ilk periyot 20 sayi fark acilirsa cikacak misin salondan? ;)

Diego dedi ki...

görevi sana devreder çıkarım :))