2 Ocak 2009 Cuma

Sonbahar...

Özcan Alper'in ilk uzun metrajlı filmiymiş. Haliyle ismini ilk defa duydum bu yönetmenin, MKM kökenli olduğu yazıyor. Film kendisinin de memleketi olan Doğu Karadeniz'de geçiyor. Or-ka bana bahsettmişti bu filmden. Güzel eleştirileri okuyunca gittik biz de.
Sanırım 98 sonu ya da 99 başıydı, bir kış günü yasağı kaldırılan Yol filmini görmeye Beyoğlu'na gitmiştim. Çıkışta arkadaşlarla hiç konuşamadan saatlerce bir aşağı bir yukarı yürüdük o sokaklarda. Yıllar sonra yine bu coğrafyadan bir yönetmen aynı duyguları yaşattı, yine acayip , tarifsiz bir tat kaldı zihnimizde.

Filmin müzikleri, ağıtları, sessizliği dağlayıp geçti beni. Özellikle bir zamanlar Kardeş Türküler'de solistlik yapan Ayşenur Kolivar'ın ağıtı mükemmeldi (Bufk gosterilerinde diego'nun favorisiydi Ayşenur). Kısacası henüz izlemediyseniz ,gidin görün dostlarım. Ben anlatamıyorum.

6 yorum:

Tarjeta Amarilla dedi ki...

Nuri Bilge Ceylan'in Uzak'ina benzetildigini okumustum birkac yerde..Uzak beni alip goturmustu uzaklara, gitmeyi dusunuyordum Sonbahar'a, bu yazi uzerine de en kisa zamanda gidip gormek sart oldu...

Alkolik dedi ki...

beni kadroya yazmayı unutma... tabi muhtemelen bacımıda:)

or-ka dedi ki...

iki haftadir filme gitmek için kasıyorum fakat alışveriş merkezlerindeki sinemalarda gösterilmiyor. sanırım gösterimden kalkmadan kizilirmak sinemasının yolunu tutmam lazım:)

Diego dedi ki...

yazin bizi de o zmn. tosun fragmanini gondermisti bana da. bekliyorduk. karadeniz in ayri bir havasi var herseyiyle muzigiyle insaniyla farkli hep ve beni ceken bir yani var.
HoAmca aysenur tahmin ettigim kisi mi;? neydi sarkisinin adi? dilimin ucunda ama cikaramadim tam. kaseti bulmama lazim :)

Diego dedi ki...

bi de adi gecmisken uzak i da izlemeyi cok istiyordum ama zamaninda beceremedim kacirdim elinde olan varsa haber etsin

Tarjeta Amarilla dedi ki...

Nuri Bilge Ceylan, ödüllü filmleriyle Ocak’ta CNBC-e’de. Usta yönetmenin “Üç Maymun”dan önceki tüm filmleri “Koza”, “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak” ve “İklimler”, 7 Ocak’tan itibaren her Çarşamba saat 22.00’de CNBC-e ekranında olacak.