24 Ocak 2009 Cumartesi

Gezi Yazıları - Budapeşte

Aslında yılda bir kez yurtdışına çıkar şöyle dolanır geliriz diyorduk ama beklenmeyen gelişmeler sayesinde 2 ayda 2.kez bir yurtdışı seyahati gerçekleştirdik. Cukor için bir iş seyahatiydi, benim için ise eş durumundan turistik bir gezi :)

Budapeşte Ferihegy Havaalanına indiğimizde öğle saatleriydi. Uçak biletleri haricinde herşeyi biz ayarlamak zorunda kaldığımız için burada geçireceğimiz 4-5 gün boyunca az çok neler yapacağımızı planlamıştık. Uygun bir otel bulmak ve gitmişken de Budapeşte'de ziyaret edilecek yerlerin listesini yapmak için yaklaşık bir hafta Google Earth ile bütün Budapeşte'yi gezdim. Ve inanın oraya gittiğimizde hiç yabancılık çekmedik :) Hangi duraktan hangi tramvaya, metroya bineceğimizi ve hangi durakta ineceğimizi gayet iyi biliyorduk. Bunların yanında yanımıza çay gibi bir Türk için hayati öneme sahip bazı malzemeleri de almamız gerektiğini unutmamıştık. Ancak termosu unutmuşuz yola çıkarken :( Ki soğuk Budapeşte sokaklarında dolanırken gerçekten çok ihtiyacımız oldu.

Otele yerleştikten sonra Andrássy Caddesi'ndeki Terör Evi'ne uğradıktan sonra kahramanlarla dolu Kahramanlar Meydanı'nın yolunu tuttuk. Sonrasında Tuna kıyısında küçük bir yürüyüş ile günü bitirdik.

Ertesi gün Cukor'a toplantı yerine kadar eşlik ettikten sonra planladığım üzere birkaç özel ziyaret gerçekleştirdim. Bu ziyaretlerin ayrıntılarını bir sonraki yazıda vereceğim.

Sonraki günlerde bize kalan boş zamanlarda bol bol tramvaya ve metroya binerek şehrin tarihi ve turistik bölgelerini ziyaret ettik. Akşamları Tuna boyunda salındık. Ki ben Tuna'yı çok sevdim. Sadece Tuna bile görülmeye değer. Yine de onun dışında şehrin BUDA tarafında yer alan Buda Kalesi, Balıkçılar Tabyası ve PEST tarafında yer alan Parlamento Binası, muhtemelen yazın cıvıl cıvıl olan Váci Utca sokağı ve önceden 2 ayrı şehir olan Budin ve Peşte'yi birleştiren Elizabet, Liberty ve en önemlisi Chain Bridge gece ve gündüz görülmeye değer.

Son olarak birkaç ufak not vereyim; 1€=275HUF yani Forint civarında, metroya tramvaya binerken tek binişlik yada 1,3,7 günlük biletler mevcut, ki bir günlük biletler mantıklı imiş gezerken çok yorulmamak için, ama dikkat edin tramvaya bindiğinizde özellikle bileti "validate" edin yoksa benim gibi ceza ödeyebilirsiniz bir anda karşınıza çıkıp biletini göster diyen adama :( metroların girişinde güvenlik olduğu için bu gibi bir sorunla karşılaşmazsınız muhtemelen, ve bir de hediye alırken gaza gelmeyin ilk gördüğünüz yerden almayın hediyelerinizi. En mantıklısı gezip görüp alışverişi son güne bırakmak.

Hiç yorum yok: