28 Ocak 2009 Çarşamba

Maç bitti, haydi cepheye

"Bu alemi dar zannedip de, aldanalım…
Vakur, hak sahibi gibi sakin, nezih ve saf olalım.
Fakat bu hal ile kuvvetli ve cesur olalım.
Biz on bir arkadaşız, lakin arkamız daha var."

Çanakkale Şehidi ve Beşiktaş Kaptanı Kazım

Çanakkale'de şehit olan Beşiktaşlı futbolcu Kazım'ın şehit olduğunda üstünden çıkan ve dillere marş olan şiiri onun gibi daha nice futbolcu şehidin duygularına tercüman oluyordu. Ünlü Gazeteci-Yazar Ali Sami Alkış; yeşil sahalardan savaş meydanlarına uzanan yolu, Çanakkale Savaşları'nın şehit futbolcularını araştırdı.
Fenerbahçe'den Arif Emirzade, Kaptan Galip Kulaksızoğlu… Galatasaray'dan Hasnun Galip, Robenson kardeşler… Beşiktaş'tan Kaptan Kazım'ın hikayeleri muhteşem olaylarla dolu. Yolu Çanakkale'den geçen Galatasaraylı futbolcu İngiliz Kemal'in maceraları… Sabri Mahir'in inanılmaz yaşamı… Celal'ler, İdris'ler ve daha niceleri; hem tarihin hem bu kitabın kahramanları arasına girdi.
Kitapta; Çanakkale'de şehit düşen futbolcuların kahramanlık sahneleriyle dolu öykülerinin yanı sıra 1915 yılı Türk Futboluna dair tarihi bilgiler de yer alıyor.

2 yorum:

Diego dedi ki...

duyduk dinledik okuduk ama bir gidip goremedik vatanları ugruna gozlerini kırpmadan herşeylerini bırakıp cepheye koşan bu kahramanları, onlar anısına yapılan Çanakkale Şehitliğini. Erdem yolumuz düşsün bir gün de gidelim görelim. Başta desteklediğimiz takımın oyuncuları olmak üzere bu vatan için canını veren diğer bütün vatan evlatları için dua edelim.rahmetle analım onları.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

Onyargili bir yaklasim olacak ama Ali Sami Alkis'sa ben yokum...