23 Mart 2010 Salı

Oyuna Gelme, Safını Terketme!!!

Nicedir memlekette bir Bursaspor sevdası hasıl oldu. Her takımın taraftarları, kahvenin insanları, tüm mahalle bakkalları , köşesini tutmuş her yazar, kameranın tüm karşısı timsahın bir yerinden tutmuş şampiyonluğa beraber yürüyor. En son bizim Diego da tribündeki yerini alınca , romantik bir iç hesaplaşma yaşadık . Tabi ki herkesin fikri, hissi kendine. Bizimki farklı açılardan bakmak olabilir sadece. Diego’nun ve dahi çokça taraftarın “Bursa şampiyon olsun” rüyasına giden yolda bir oyuna geldiğini düşündüğümden yazıyorum , çekememezlik falan değil; yoksa Ankaragücü kontenjanından kardeş takım bilip pekala hoplayıp zıplamak da mümkün duruma. Umumi kanı şu ki , 4 şampiyonlu marka değeri yüksek ligimizde oligarşi titriyor Bursaspor geliyor(!). Bu furyada ilk kıvılcımı çakan puan tablosuysa; ateşi körükleyen de bizzat futbolu bu oligarşik yapısıyla koruyan, mevcut durumu sürdüren kuvvetlerdir. Yani titreyen de titreten de birdir bu oyunda.

Bursa’yı öve öve bitiremeyenlerin yıllardır sayfalarında bir gün olsun eşitlikçi davrandıklarını görmedik. Sürekli İstanbul merkezli çalışıp, bu pazarı kendileri yaratmamış gibi ne zaman Antep, Sivas ya da başka bir Anadolu takımı potaya girse Akmerkez’den alışveriş yapan varoş çocuğu görmüşçesine önce özgüvenine, sonra bütçesine şaşırıyorlar. Şaşırma evresi geçince takip, sonrasında aşırı bir takdir seyrediyoruz. Birkaç ay önce 5 kelime etse 3’ü kırpılan Ertuğrul sayfa sayfa demeç vermeye başladı. Bursaspor’un maçlarını yayınlamayan siz , bir tane yazarınızı Bursa’ya Sivas’a maç izlemeye göndermeyen siz, ama Bursa’nın şampiyonluğunu en çok isteyen yine siz. Şimdi Bursa’yı şampiyon yaparlar mı sorusuyla başka bir gündemin peşindeler. Bu futbolla lider oldularsa şampiyon da olurlar kardeşim. Bu futbolu Fenerbahçe oynasa yerden yere vurursunuz , Bursaspor oynayınca şampiyonluğu hak etmiş oluyor. Evet altyapıdan gelen futbolcuların başarısı veya birkaç sezon önce ikinci ligde oynayan Ozan İpek’in çıkışı başarıdır, takdir edilesidir ama Mehmet Çakır’ı , Musa Büyük’ü unutmadan tek sezonluk değerlendirmeler yapmayalım. Bu abartılı değerlendirmelerin temelinde hep aynı çimento var : para. İstanbul’daki meslektaşlarından az kazanıyor diye ya da elinde daha ucuz bir takım olduğundan Sağlam birden Daum’dan da Riijkard’dan da daha muteber bir hoca oluveriyor. Ozan İpek , Volkan Şen birden Alex’ten fazla saygı görmeye başlıyor. Aynı Ertuğrul Beşiktaş’ın başına geçmedi mi , aynı imkanlarla orada çalışmadı mı? Ali Tandoğan Beşiktaş’ta tepeden baktığı adamlarla yan yana oynuyor diye sevimli mi oldu şimdi? Sadece ekonomik anlamda daha az yer kaplıyor diye Fenerbahçe’ye milyarlık eşekler , Bursa’ya Barcelona muamelesi çekmenin manası var mı? Bursa henüz tamamlamadığımız sezonda üstün bir başarı gösterdi ve kimine göre takdir edilesi bir oyun oynuyorlar. Abartmanın, Bursa’nın şampiyonluğu için maaile kenetlenmenin aşırı bir tarafı yok mu sizce?
İstanbul’dan ala futbol şehri ilan edilen Bursa’nın daha birkaç sene öncesinde nasıl kümede kaldığı, nasıl düştüğü unutuldu mu, sempatik Bursa’ya Fener’in her gidişinde çıkan olayların üstüne ket mi vuruldu? Diyarbakırspor’u ötekileştirme işinde oldukça başarılı olduklarını da ekleyelim listeye. Bir de ara ara Levent Kızıl’ı hatırlayın, bünyeye iyi gelir. Tüm bunları yazalım bir kenara ve hafta sonu Galatasaray’ı yenince bir daha konuşalım Bursa aşkımızı!

Bursa açısından bakarsak ise bu sezonki olası şampiyonluk sürdürülebilir bir başarı değildir. Bugünün futbol zemini buna elverişli değildir; bu koşullar değiştirilmezse, ama üç ama beş sene sonra Bursa komşuları Sakarya ya da Kocaeli’nin kaderine ortak olabilir. Şimdi haklı olarak ayaklar yere basmaz, İstanbul’u eziyoruz, bir devri kapatıyoruz hissiyatı da gayet anlaşılır. Lakin her şey olup bittikten sonra, bu sezonu kupalı - kupasız bitirip, gelecek sezon her şeyin eskiye döndüğünü gördüklerinde öfkelerini bize değil 3 dakikalık görüntü için gece yarısını bekletenlere yöneltsinler. Bizans bizi orada barındırmadı demesinler.
Son olarak anlayamadığım nokta da şu ki : Fenerbahçe taraftarı olarak 8 hafta varken takıma sırtımızı dönüp timsahlaşmanın ne alemi var. Ben olamayacaksam Bursa şampiyon olsun demenin bir mantığı vardır da , ben olmayayım Bursa olsun demek en basitinden taraftarlığa sığmıyor. Fenerli tabi ki kızgındır , kandırılmıştır, hayal kırıklığına uğramıştır. Fevri davranabilir ama saflarını terk edemez. Haftalardır sergilenen oyunun farkına varmalı, Galatasaray’ın sahasında ve tam kadro karşımıza nasıl çıkarıldığını görmelidir. Bu bile kenetlenme sebebidir. Türkiye’nin en “başka” , en nefret edilen kulübü olarak her şampiyonluğumuzu söke söke aldık. Şimdi buradan gelecek bir şampiyonlukta Tüh Bursa’ya yazık oldu mu diyelim! Hak etmedik dediğimiz sezonda şampiyon olursak yine tüm rakiplerimizi yenmiş olacağız, ki o formayı terletenler varken biz nasıl hak etmedik deriz. Dahası…

Önümüz Sami Yen ,
önümüz gün,

hele bir ışıklar sönsün,
hele bir kapansın kapılar,
sular durulsun,
bıçak atacağım ta on ikiden...


Johnson’lı maçtan önce , sabahın alkol vaktinde 3 puanı yeminle müjdeleyip ciddiye alınmayan yaşlı amca… Özür dilerim...

14 yorum:

ahmt dedi ki...

Anadolunun(!) en kolpa taraftarıdır bursalılar

Arkhe dedi ki...

Ellerine sağlık.

Safları sıklaştırmak lazım.

Beercholic dedi ki...

eline sağlık, çok güzel olmuş..

Güray Gürsoy dedi ki...

Harika.
Yüreğine sağlık.
Özünden Fenerbahçelinin düşünüp
yazabileceği tokat gibi gerçek bir yazı.
Bursaspor aşığı sözde Fenerlilere
selam olsun.

MuL€ dedi ki...

eline sağlık..ben son 1-2 maç yazımda takımdan olan beklentilerimi artık yüksek tutmayacağımı ifade etmiştim..Nitekim 1-0 larla ilerliyoruz..inşallah hepsi 1-0 olsun bizim olsun ve zaten pazar da inşallah galip geldiğimizde şampiyonluğun en büyük adayı oluruz da diyorum..Bu takımın taraftarı umudunu yitirdiğinde amaaann Gs olmasın da şu olsun deme lüksüne yada o mantaliteye sahip olmamalı olamaz..bize yakışmaz..O yüzden saldır Fener!

raistlin dedi ki...

Kalemine sağlık Ho Amca,

Takım Samiyene gidiyor,millet yeşil beyaz atkı sallıyor.

Bırakın o atkıları da,geri gelin bu saflara....

Alkolik dedi ki...

nokta...

OwNeR dedi ki...

iste budur!
herkes kendine gelsin.
ellerine saglik HoAmca.

Diego dedi ki...

vur dedik öldürmüşssün be Amca :)

ama sunu net soyleyeyim hangi tribunde oldugumuz, tribundeki yerimiz bellidir. hicbir zaman da degismemistir, degismez de. bunu da herkes bilir.

ama futbol asigi olarak bir cok farkli tribunlerde bulunduk. kimisi cay simit esliginde amator tribunlerdi, kimisi uzak diyarlarda bos tribunlerdi.

Maçlarını, demeclerini yayınlamayan medya eleştirisine Ahmet Ercanlar dahi şapka çıkarır sanırım :)

Ertugrul'un Daum'dan yada Riijkard'dan daha muteber bir TD oldugunu soylemek mumkun degil elbette ama yine de bu adam besiktas ta ne yapti ki deyip tamamen silmek de yalnıs kanımca. zira insanlar gelisiyorlar, degisiyorlar. yoksa aynı seyi guus hiddink icinde soylemek lazım gelirdi, o da ayıp olur degilmi?

bursa nın futboluna barca muamelesi de yapmıyorum. ki son iki macta dizlerinin titredigi anlar da cok oldu. ama sakinliklerini koruyup skoru istedikleri kıvama getirmesini de bildiler. trabzondan beri begenmedigim huseyin bile iyi isler yapiyor.

ama soyledigin gibi bu futbol zemininde bursa nın basarısının surdurulebilir olması cok zor. cok dikkatli olmaları ve simdikinden cok fazla gayret gotermeleri gerekir. basarabilirlermi orası tamamen soru isareti. ki 3 buyukler bile baska konularda bu istikrarı saglayamamıs durumdalar, ulkenin icinde bulundugu futbol zemininde.

son olarak anlayamadigin noktaya gelirsek :) anlamayacak birsey yok, cunku kimsenin takimina sirtini dondugu ve timsahlastigi yok. en fazla kanarya olup timsahın basına konariz :) ki farkındayım hala sampiyon olabilecegimizin. ama malesef buna olan inancim zaman icerisinde cok azalti tukendi bitti. yine de mac basladiginda bunun boyle olmadigini da bilirsin. dedigin gibi haftasonu samiyenden alinacak 3 puan ile yada onumuzdeki uzun 8 haftada daha cok sey degisebilir.

bize taraftarlıgı ogreten adamın taraftarlıgımızın sorgulaması, yazdıgımız yazı da sanırım kendimizi yalnıs ifade ettigimizi yada yalnıs anlasıldıgımızı uzulerek gosterdi bize.

güzel bir kontra olmuş, bu hafta halısahada da bekliyoruz aynısını :)
eline saglık.

MegaEminTM dedi ki...

1-Bursaspor açıkça puan ya da fikstür avantajına sahip olabilir, ancak bu baskıyı kaldırabilecek bir takım değildir ve şampiyon olamayacaktır.

2-Diego kardeşimi pek severim ama ben de "Şampiyon olmayalım" ve "Bursa olsun" söylemlerinin kırgınlığa bağlı duygusallıkla yazıldığını düşünüyorum. Biz olmayacaksak diğer büyükler de şampiyon olmasın tabi. Ama son matematiksel şansa kadar Saldır Fenerbahçe diye bağırmalı. Olmadı bir anadolu takımına seviniriz, hatta belki destekleriz.

3-Her takımda düşüşler çıkışlar olur. Büyük takımlarda düşüşler büyük çıkışların da habercisidir. Kabul etmeliyim ki bu kez biraz fazla düştük, umarım çıkışımız da bu denli büyük olur. Konsantrasyon kalmadı takımda belli ama kadromuz hala kaliteli. Bir toparlanırsak önümüzde duran olmaz. 6S'a çaktığımız vakit en güzel çıkış da başlar şu kalan uygun zaman için.

Güzel günler yakın, desteğe devam...

HoAmca dedi ki...

Sana cevap yazmak yazı yazmaktan daha meşakkatli yahu:)

Kimsenin taraftarlığını sorgulamak haddim olmadığı gibi amacım da değil. Yazı çıkış olarak sana cevap olacaktı ama kişisellikten oldukça uzaklaşacağı için ayrı bir başlık olarak açtım.

Genel olarak oluşan Bursa sempatisinden bir çok dostumuz gibi rahatsız oluyorum. Bu sempatiyi duyanların değil, bunu yaratanların iki yüzlü olduklarını düşünüyorum ben. Yaşadığın şehirde maça gidersin, memleketinin takımını seversin, herhangi bir takım sana nedensiz sempatik de gelebilir. Hatta Amasra'da yaptığımız gibi nerede , kim , kimle diye sormadan bile düşebilirsin yollara. Ama mevcut durumu ben yazdığım şekilde algılıyorum.

Diego dedi ki...

baskiyi kaldirip kaldiramayacaklarina dair benim de suphelerim var acikcasi. ama dedigin gibi Mega, avantajlı oldukları da aşikar.
macı da izleyemezsen almanya yollarında dakika ve skor alırsın bizden. ama karsılıgında atkı isteriz :)

HoAmca ne zaman gidiyoruz Amasra'ya tekrar?

MegaEminTM dedi ki...

Atkı köpeğin olsun Diego:)

Bu arada Federasyonla savaşımız ilk meyvesini verdi... Derbinin hakemi CÜCÜ oldu... Hayırlısı olsun...

fenerlihüseyin dedi ki...

Bursa bulunduğu yeri tamamıyla bizim 2-0 'dan futbol şansının belini kırarak döndürdüğü , fark yiyeceği maçı 3 puanla bitirdiği o maça borçludur.
Seyircisi dostunu da düşmanını da bilmeyen gırtlaktan ibaret , futbola da emeğe de saygısı olmayan bir güruhtur.

Ligin sonuna 8 hafta kala , ligden düşmüş haberi yok denizli karşısında son 15 dk. yusuf yusuf bir takım ilk takıldığında dağılacak.
Göreceksiniz , göreceğiz , zaten 6 haftadır kazanıyorlar , 14 hafta mı kazanacaklar üstüste ? Yok artık !

Son söz , Fenerbahçe olmuyorsa kimse olmasın .

Kimseye yakışamaz şampiyonluk Fenerbahçe'ye yakıştığı kadar.