27 Ocak 2009 Salı

Saygisizlik Durusu

Turk Dil Kurumunun sozlugunde saygi durusu icin verilen tanim su: saygi belirtmek icin alinan hazir ol durumu. Peki bizdeki durum ne saygi durusu sirasinda? Hangi siyasi goruse mensup oldugunu belirtmek icin elle yapilan isaretler, toplu halde atilan sloganlar ve 1 dakika boyunca sessiz kalmayi becerememe durumu. Bunun en son ornegini kendi sahamizdaki Trabzon macinda birkez daha gorduk. Cig altinda kalip yasamini kaybeden insanlarimiz icin 1 dakikalik saygi durusu anonsu yapiliyor. İlk basta bir on saniye sessiz durmayi beceriyoruz ama sonra Israil aleyhine atilan sloganlar ve daha otuz saniye gecmeden bitirilen sozde saygi durusu. Evet ben de karsiyim Israil'in masum insanlari katletmesine ama onun tepkisi bu saygi durusundan sonra da verilebilir. Neyse demek istedigim ulus olarak uclarda gezinmeyi seviyoruz. Birseyi ya olumune seviyoruz ya da olumune nefret ediyoruz ya asiri tepkisiziz ya da asiri tepkili. Ayni durum İstiklal Marsimiz icin de gecerli. Evet terorun en yogun yasandigi yillarda her mactan once terore karsi olan tepkimizi gostermek icin Istiklal Marsimizi okuduk ama simdi artik bir aliskanliga donustu ve o zamanki anlami icermiyor artik.
Nasil bitireyim derken bu yaziyi baktim ki Cumhuriyet'in spor yazarlari gibi yazmisim; ulusal takim laflari falan, rengimizi belli etmisiz sanki...

6 yorum:

HoAmca dedi ki...

Ben cok da yadırgamıyorum saygı duruşunda düzgün dur(a)mamayı. İlkokul 1'de her sabah sıraya girip, andımız denen metni okuduk yıllarca. Hatırlayan varsa bir acayip kompozisyondu. Yağmur, kar demez okurduk. İlçeme köylerden gelen gocuksuz , eldivensiz arkadaşlara da okuturduk o iç anadolu ayazında. Sonra her maçtan önce milli marşlar, her bayramda, en küçüğünden en büyüğüne tüm belediyelerde anlamsız, şekilci törenler, temsili düşman taşlamalar..vs.vs.. yani bir yığn içi boşaltılmış propaganda kokan, sevimsiz "duruş" merasimleri ile büyüdü toplum.
Yok bununla da yetinmedik, federasyon bilmemnesinin ölen amcası, eski bakan, kongre üyesi, siyasetçi..herşeye saygı duruşu her şeye siyah bant. Her fırsatta futbolu buna alet ettik. Yahu toprakları bol olsun çığ altında kalan insanlarla futbolun ilgisi ne? Zorla mı saygı mı göstermesini bekliyoruz . Yani bi stadyum dolusu adama zorla saygı göster lan dersen o da göstermem ulan diyor o sırada duyduğu nefreti de başka şekilde kusuyor. 11 Eylül sonrası saygı duruşunda Usame Bin Ladin lehine sloganlar duyduk mesela, belli ki o acıyı paylaşmayanlar var.Belli ki çığ altında kalan o insanları umursamayanlar var. Zorla da olmuyor işte.

HoAmca dedi ki...

bu da evrensel'in spor yazarlari gibi oldu haklısınız:)

Alkolik dedi ki...

Hoamca yazinin altina imzami atarim. Aynen katiliyorum ve kendi goruslerim olarak kamuoyuna sunuyorum. Bende kendi adıma istiklal marşı okunurken pekde saygılı olamıyorum. Yorgunluk ve alkol derken ne soyleyesim geliyo nede marur marur durasim. (bu marşa saygısızlık olarak algılanmaz umarım. Mac oncesi olmuyo iste) Etraftan korkmasan ayağada kalkmayacam ya neyse..Bıraksak artık şu kenan evren kanunlarını...

Diego dedi ki...

Mac oncesi seramoniyi or-ka nın da destekledigini dusunmuyorum ben. hernekadar HoAmca nın futbolun, tribunlerin değişik konulara alet edilmemesi geektigi konusuna katılsam da or-ka nın demek istedigi gibi sanırım sacma sapan da olsa ilgisi olmasa da tribunun daha insancil tavırlar icinde olması, daha saygılı, daha duyarlı ve biraz da ne zaman nerde neye tepki vereceini bilen bir yaipya sahip olması gerektigine katılıyorum. siz istiklal marsını yada olen dagcılar icin saygı durusunu zorunlu tutmazsınız ama tribunler o dagcılar icin filistin icin bi tezahurat bi pankart ile tepkilerini saygılarını anmalarını yapabilirler.dayatılmasın ama tribunlerde tamamen tepkisiz yada yıkıcı derecede asiri gereksiz tepkili olmasın.

HoAmca dedi ki...

Benim demeye çalıştığım bu mecburi saygı nümayişlerinin, insanların herşeye karşı saygısını azalttığıdır.
Tepkisizlik dediğin şey ise bu toprakların 80'den beri kaderi.

or-ka dedi ki...

saygi dusurlarinin niye veya nicin yapildigi ayri bir tartisma konusu olabilir fakat eger yapiliyorsa ona gore davranmak gerekir diye dusunuyorum.
alkolik senin icin diyebilecegim bi sey yok, mactan once icme o zaman diyecegim ama o da sana hakaret olur:)
kenan evren'i gunahim kadar sevmem o da ayri...