17 Nisan 2009 Cuma

Pazar: Bir Ticaret Masalı

Bu seneki Altın Portakal Film Festivalinde en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo ve en iyi kostüm ödüllerini alan film, en sonunda geçen cuma gösterime girdi. Olay 1994 yılında bir Doğu Anadolu kasabasında geçiyor. Kahramınımız Mihram, doğuştan satış yeteneklerine sahip, alkole ve kumara düşkün, bir o kadar da dini inançları kuvvetli bir adam. Hedefi ise kasabasına bir cep telefonu dükkanı açmak. Film, Mihram'ın bu amacına ulaşabilmek için yaptıklarını, Serbest Piyasa Ekonomisi, Tekelcilik, Kaçakçılık gibi konulara değinerek anlatıyor. Yönetmen (yönetmenimiz bir İngiliz bu arada) olayları yorumlamayı çoğu zaman seyirciye bırakıyor. Ve film tam başlamıştık derken bitiveriyor. Filmin sonlarında Dario Moreno'nun sesi eşliğinde izlediğimiz sahne ise gerçekten çok güzel. Bir alkolsever olarak bu şarkıyı daha önce nasıl duymadım bilemiyorum ve kendimi bu yüzden çok hayıfladım. Şarkının sözlerinin bir kısmı da şöyle:

her aksam votka, raki ve sarap
ictikce delirir insan olur harap
kurtar beni bundan ne olursun ya rab
bitsin artik bu korkunc serap serap

bittim ben aaah
dusunmekten
yoruldum aaah
hep sevmekten

Genco Erkal'ın da filmde oynadığını eklemeyi unutmayalım.

Not: Altın Portakal Film Festivali'nin ödül töreni sırasında Tuncel Kurtiz'in Karacaoğlan'dan bir türkü söylediği kısmı bulup izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Ödül töreni sırasında bir bayan tercüman her söyleneni anında yabancı konuklara tercüme etmektedir. Arada bir tercüme sırasında karışıklıklar olur. Tuncel Abi, bir ara hiciv yeteneğini kullanır ve tercümana 'herşeyi İngilizce'ye çeviriyorsun, bir de bunu tercüme et de göreyim' tarzında birşeyler söyler ve Karacaoğlan'dan türküyü patlatıverir.

Not: Film Ankara'da Büyülüfener ve Kızılırmak Sinemalarında oynuyor. Dün akşam Kızılırmak Sineması'nda filmi izleyen sadece üç kişiydik maalesef.

1 yorum:

Ser dedi ki...

filmi, bir kac ay once, Stuttgart'taki Turk film festivali sirasinda yonetmen Ben Hopkins ve basroldeki Tayanc Ayaydin'la beraber tiklim tiklim dolu salonda izledik ve cok begendik. film sonunda da cok iyi bir soylesi oldu. ozellikle yonetmen cok sempatik ve zeki biri. Turkiye ve Turkler hakkinda bu kadar cok sey bilmesi gercekten ilgi cekici. herkese tavsiye ederim bu filmi..