21 Mart 2009 Cumartesi

5. Dünya Su Forumu - İstanbul

Tüm dünyayı ilgilendiren, küresel bir tehdit olan susuzluğa karşı etkin ve kalıcı çözümler üretmek amacıyla düzenlenen ve suya dayalı sorunlara, bunların insanlar için gittikçe artan önemine vurgu yapan Dünya Su Forumu’nun 5.si, “Su için Farklıkların Birleştirilmesi” ana teması ile 16 Mart’ta İstanbul’da başladı.

Üç yılda bir yapılan Dünya Su Forumlarının ilki, 1997 yılında Marakeş`te (Fas), ikincisi Lahey`de (Hollanda), üçüncüsü Kyoto`da (Japonya), dördüncüsü Meksika`da düzenlenmişti.

Forumun, en büyük amaçlarından biri, suyun politik gündemdeki önemini artırmak, somut önerileri formüle etmek ve bunların önemini dünya kamuoyunun dikkatine sunmak olarak belirlenmiş.

Dünya üzerindeki su kaynaklarının korunması ve kullanımı konusunda bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların devamı olan ve dünyanın en büyük su organizasyonu olarak tanımlanan Forum çok sayıda ülkenin Devlet Başkanları ile Su ve Çevre Bakanları da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ülkeden yaklaşık 23 bin kişinin katılımı ile, açılışı bu Forum ile yapılan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı ve Cumartesi oturumlarından sonra 22 Mart Pazar günü sona erecek.

Bu kadar devlet başkanın ve bürokratın yanında tabi ki bir de protestocular katılıyor Foruma. Ki kendileri “Suyun Ticarileşmesine Hayır” platformu altında birleşerek “Su Haktır Satılamaz” diye haykırıyorlar.

İçerde neler yaşandı, neler konuşuldu, neler paylaşıldı şimdilik bilemiyorum (katılan arkadaşlar döndüğünde öğreneceğiz) ama suyun önemini vurgulaması açısından (ve HoAmca'nın blogun açılış sayfasına dair söylediği son sözlere binaen:) böyle bir organizasyonu buraya taşımak ve hatırlatmak istedim.
Suyunu boşa harcama !(www.suyunubosaharcama.org)

3 yorum:

HoAmca dedi ki...

"Ki kendileri “Suyun Ticarileşmesine Hayır” platformu altında birleşerek “Su Haktır Satılamaz” diye haykırıyorlar."

ben de seslerine ses oluyorum efenim... bi avuc kodomanın, dallamanın ve de kuklanın tum insanlıgın temiz su ihtiyacında soyleyecek tek sozleri var

petrolunuz, madenleriniz ve hatta beyinleriniz işimizi gordu ama daha gerekli olan bir sey var, sıra suyunuzda...

ha bu forumun yararlı bi tarafı yok mu diyorsanız var efenim bir cok turizm emekcisi iki ay daha maas almıs oldular asıl isten cıkarmalar simdi baslayacaktır..

Alkolik dedi ki...

zaten memlekette satilacak baska bir sey kalmadi...sanirim memleket dahilinde iktidarda olan gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içindeki sahsiyetsizler ve cok saygideger yabanci dostlari bu forumun ve secimin ardindan suyun liberallesmesi ve ozellestirilmesi icin kampanyalara baslarlar...

S.erdem dedi ki...

Ülkenin bir su politikasının olması kötü bir şey değil, örneğin Konya, çiftçilerin ve halkın bilinçsizce yer altı sularını kullanımı nedeni Konya Havzası çölleşiyor:( ,Konya Havzasındaki yer altı sularının kendisini yenilemesine fırsat vermeden, tüm suları çektiler ve havzanın kurtuluması çok fazla öngürülen bir şey değil ne yazık ki :( , aynısı belki GAP ın başına gelecek :( Bilinçli haraket etmiyoruz,gereğini yapmıyoruz, sadece protesto ediyoruz hiç bir alternatif düşüncemiz olmadan,Bir politikamız olmalı her konuda, Suda ,Enerjide, Eğitimde, Savunma Sanayinde,Gıdada ,Tarımda,vs...
Örnek inceleyiniz,
http://www.chinapage.com/3gorge/3gorge.html