18 Aralık 2008 Perşembe

Mor Beyaz Brezilyali - Bruno

Ordusporun UEFA kupasında oynadigi gunleri, icsahada Istanbul buyuklerine 4 cektigi gunleri biz goremedik ama hikayelerini sikca dinledik. Orta okul ve lisede iken arkadaslar ile beraber maclara da giderdik. Sehirde Eskisehir, Bursa, Sakarya vb. bir tribun kulturu olmasada ic saha maclarini genellikle dolu tribunlere oynarlar. Az sayida deplasman kovalayan taraftarida var. 19 Eylul stadinda ki ortam, İngiltere alt liglerinde ki ufak sehir stadlarinda ki ortama benzer. Pek şarkı, tezahurat yoktur ama maca surekli hakim bir seyirci vardir. Birakin gecmisini, renkleri icin bile atkisini almaya deger Orduspor.

40'li yaslardakilerin cok iyi hatirlayacagi Orduspor, bu ara yine futbol dunyasinin gundemine geldi. Belkide tarihinde ilk kez bir yabancisi ile. 20 yasinda ki Bruno Ferreira Momra Rosa. Bu sezon uygulamaya konan yeni kural ile 1. lig takımlari 22 yasin altinda olmak kosulu ile yabanci oyuncu oynatabiliyorlar. Bruno'da bunlardan biri. 1. Ligde oynadigi 15 macta 14 gol atinca kendisi ile beraber unutulmaya yuz tutan Orduspor'uda gundeme tasidi.

Forumlarda bu oyuncunun adı geciyor, gazetelerde transfer soylentileri dolasiyor. Ben izlemedim ancak izleyen arkadaslardan ogrendigim kadari ile gelisimini tamamlayabilirse adriano'ya benzer bi seyler cikabilecegi soyleniyor. Agir olmasi dezavantaji, guclu ve isabetli sutlari ise en buyuk artisi. Yalnis hatirlamiyor isem sezonun baslarinda, onde kaleciye ortasaha civarindan attigi bir golde var. Kısacası superlig de anadolu takimlarinda rahatlikla ilk 11 oynayabilecegi soyleniyor. Buyukler icinse henuz erken.

Benim ilgilendigim ise isin bir baska kismi. Bu oyuncu satinalma opsiyonu ile (800.000 USD)takimindan kiralandi. Orduspor yurticinde bile dogru durust genc yetenek bulup cikaramaz iken, bu oyuncuyu kim kesfetti. Hadi kesfettin, Orduspor nereden cikti. Hadi onuda buldun, Orduspor bu oyuncuyu bu ekonomik durumu icinde hangi bilgiye guvenerek, neyi ongorerek ve hangi plan dahilinde aldi? Hepsi tamam bu cocugu, sevgilisini, ailesini, arkadaslarini, surekli gittigi bari vb. birakip Ordu'ya gelmeye nasil ikna ettiniz? Ne vaadettiniz? Bilgi geldikce paylasirim ama bana sorarsaniz egrisi dogrusuna denk geldi. Gun itibari ile en karli cikan, ulkemizdeki her transferde oldugu gibi menejeri. Hem isim yapti, hemde iyi bir referans elde etti. Bundan sonra super lig kuluplerimiz bu arkadasa paralar dokup Brezilyadan futbolcu isteyeceklerdir. Arkadas da banka hesabini sisirdikce sisirir artik.

7 yorum:

HoAmca dedi ki...

Futebol diye bir kitap var, şiddetle tavsiye ederim. Brezilya'da futbolun nasıl bir tutku oldugunu cok acık ortaya koyuyor, onların ki bizim gibi pazar aksamı tv sohbetlerinden ya da stadı dolduramayan bir avuc fanatigin tutkusu degil acaip bişey. oynamaya asık milyonlarca adam. plajlar, gettolar dolusu Bruno.

neyse; o kitapta der ki futbol brezilyanın en buyuk ihracatıdır bizim gurbetci dovizleriyle kıyaslanmayacak bir girdisi vardır yurt dısından getirilenlerin , hal boyle iken yine futebol kitabının bir bolumu sadece faroe adalarında top oynayan 3 5 brezilyalıya ayrılmıstır. sen Bruno'yu yazında aklıma geldi adamlardan ikisi topcu diye gelip balıkcı olmuşlar.

12 ay kar altında, balıktan baska hicbirsey bulunmayan memleketlere bile gidiyorken bu adamlar, amarillanın da Ordu yazısını gormusken, Ordu'nun nesi var be kardeşim:)


bi hadis var hani ilim çin'de de olsa bulun diye, onlar da oyle top kutupa da kaçsa peşinde koşuyorlar.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

adam geldiginden beri basimizin etini yiyordun zaten alkolik...bruno bruno diye...bugun haberlerde gorunce ilk olarak sen geldin aklima... :)

Hoamca ise farkli bir yerden yaklasmis konuya, o da aklima Fatih Terim'in Avrupa'nin Brezilyasi olabiliriz aciklamasini getirdi ister istemez...Dun veya onceki gun ntvmsnbc'de yazarlara sormuslar olabilir mi diye, cesitli cevaplar vardi ama emin olun hicbiri aradaki farki bu kadar net anlatmiyordu...

HoAmca dedi ki...

hoamca sana fatih terimi hatırlatmıs gorusmeyelim amarilla ya da unutturma en kısa zamanda mesela pazartesi sana 10 kusurlu hareketin alasını bi gostereyim zaten sıkıldık 5 mac 6 penaltı gassarayı gecmistin::):)

arif erdemi saygıyla anıyoruz

HoAmca dedi ki...

ufak bi ekleme avrupanın brezilyası olamayız efenim, dedigim gibi biz futbolun geyigini seviyoruz adamlar oynamasını,, bizim cocuklar insaat sahalarında brezilyalılar copacabana da oynuyorlar nolursa olsun elinde topu tutana saygısı var oradaki adamın. bir gun ailemi kurtaracak sefaletten diye bakıyor.


bi de unutmadan fatih terim hazretleri bunu soylerken muhtemelen avrupanın en kalabalık genc nufusundan yola cıkmıstır ama cakıcılarla agarlarla dusup kalkanların o genc nufusun sokaklarda, tersanelerde, atolyelerde kırıldıgından da haberleri yoktur..

or-ka dedi ki...

ordusporun renklerine hastayiz ama:)

Diego dedi ki...

bence de ordu yu bu kadar kucumseme merkezde bulunmadım pek ama persembeden biliorum gul gibi mekan :))
menejeri ile ilgili yazdikklarinda muhtemeln haklı cıkacaksın. bunun yanında dilerim ki orduspor da bu süreçten faydalanabilsin. zira bruno nun da bu performans ile ve bu menejerle orduspor da kalmayacagi kesin. hic degilse orduspor kalkınsın

Alkolik dedi ki...

hocam bahar gelince bi hafta sonu gidelim orduya; hem bruno yu izleriz hemde karadenize deplase olmus oluruz:))