27 Aralık 2010 Pazartesi

Perşembe'nin Gelişi...

Fazla uzaklara gitmeyelim daha 3 sezon önce oynanan tarihe "sulu derbi" olarak geçen maçta çıkan olaylara, Ayhan Şahenk'te kadın basketbolculara atılan viski şişelerine, Pondexter formasını öpünce kudurup onu linçe yeltenenlere veya 2 sezon önce bir Fenerbahçe maçında kendilerini kaybederek tribünü örten çatıya çıkıp onu çökme noktasına getirenlere hiç değinmeyelim mesela.

Sadece geçtiğimiz seneyi bir gözünüzün önüne getirin; Abdi İpekçi'de oynanan Cemal Nalga'lı(!) maçı ve ufacık bir çocuğun formasından tahrik olabilecek kadar psikolojileri bozulmuş olan sözde insan topluluğunu ve linç kültürünün nasıl orada da devreye girdiğini hatırlayın. Hadi o kadar uzağa da gitmeyin henüz birkaç ay önce yine Abdi İpekçi'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray Kadın Basketbol Cumhurbaşkanlığı maçını düşünün, sahaya ve karşı tribünlere yabancı madde yağdıran ve akabinde boşaltılan tribünlerin hangi takımın tribünleri olduğunu anımsayın. Sonra da dünkü olaylara bakın. Sürpriz mi? Elbette ki değil, yıllardan beri neredeyse her branşta Fenerbahçe'nin altında ezilenlerin halet-i ruhiyelerinin spor sahasına tezahürü dün yaşananlar.
Daha önce yaptıklarına bakınca 15-16 yaşındaki çocuklara tekme tokat saldıranlara da şaşıramıyor haliyle insan. Ortama bakıyorsun 4 ya da 5 tane güvenlik görevlisi ya var ya yok. Yer neresi Florya yani Galatasaray'ın tesisleri peki olaylardan sonra Galatasaray Yönetimi ne diyor "kontrolümüz dışında gelişen olaylar" orası neresi yahu senin antreman sahan vs. hepsi orada değil mi sen değilsen ya kim sorumlu oranın kontrolünden?!?! Resmi sitelerinden açıklama yapıyorlar bir de, neymiş efendim "üzüntü duymuşlar" ne bir özür dileme var ne de başka bir şey yalnızca "üzüntü duymuşlar", onu da duymasaydınız ya efendiler, malum geçen sene erkek basketbolculara taraftarları saldırdığında da benzer bir tutum takınmışlardı "biz özür dilemeyiz tahrik vardı" diye. Sembolleştirdiğiniz ve utanmadan neredeyse bir sömürü malzemesi haline getirdiğiniz Metin Oktay'ın kemikleri sızlıyordur eğer olanları görüyorsa, adının verildiği tesislerde 10'un formasını giyen insan müsvettelerinin yaptıkları ve övündükleri şeyler ters döndürüyordur Taçsız Kral'ı mezarında.

Kim ne derse desin, balık baştan kokuyor ve yalnızca yönetimler değil medya da bu işe çanak tutuyor. En basitinden geçtiğimiz hafta içerisinde Karşıyaka Basketbol Takımı'na Kıbrıs Rum Kesimi'nde saldırı olduğunda "Barbar Rumlar, Hayvanlar, vs" gibi şövenist başlıklarla olayı manşetten duyurup olayı bütün bir halka maledenler, bugün kıvrak manevralarla dün yaşananları geçiştirmeye ve "3-5 kendini bilmez" sığlığına indirgemeye çalışıyorlar.

Şimdi bu çarşamba günü Abdi İpekçi'de erkek basketbol derbisi var, senenin son derbisi, izleyelim bakalım neler olacak, nelerden tahrik(!) olacak bu sefer Galatasaray taraftarı, 3-5 kendini bilmez(!) ne rezillikler yapacaklar ve Galatasaray yönetimi suçu ne şekilde Fenerbahçe'ye yıkmaya çalışacak?

7 yorum:

onur dedi ki...

Bir GS taraftarı olarak yazıyorum.

Kendi evinde rakip takımı koruyamamak tam anlamı ile "acizlik" tir; sonrasında ise böyle bir açıklama yapmak "gerizekalılık" ın daniskasıdır. Eminim Aziz Yıldırım başkan böyle bir olayın üstüne en sert şekilde giderdi. Bahsettiğin olayları çıkaranlar ise "hayvan" dır. Maalesef sporda şiddet yasası çıkmadan önüne geçilemeyecektir; ha yasa çıkarsa ne derece uygulanır ayrı konu. Herkesin dürüstçe desteklemesi gerekir bu yasayı.

Ancak terör Şırnak'ta olduğu gibi, Florya'da olduğu gibi Kadıköy'de de mevcuttur. Trabzon maçı sonrası stadı yakıp, polisle çatışmak, basını taşlamak aklı selim bir hareket değildir mesela. Demek istediğim işler kötü gidince her takımın taraftarı azıtır. Zaten sayısı milyonlarla ölçülen büyük takım taraftarlarının "halk" tan ayrı olduğunu iddia etmek "ayvazlık" tır.

Halk olarak terör içimize işlemiş; "Kim yaparsa yapsın" bu hareketlerin en şiddetli şekilde cezalandırılması en büyük dileğimdir; allahlarından bulsunlar...

aspayze dedi ki...

@onur

Bir Fenerbahçe taraftarı olarak sana sonuna kadar hak veriyorum. Yıllardır depremi, darbesi, ekonomik krizi vs. derken travma üstüne travma yaşamaktan toplumca hasta olduk. Sonuç ortada. Fakat bu cezalandırılarak halledilebilecek birşey midir? benim net bir cevabım yok.

Oz dedi ki...

senin gibi olaya tek tarafdan bakan fanatik atgözlüklü gereksizler olduğu sürece malesef bu tip hayvanlıklar her yerde artarak sürecektir.
kına yak.

Adsız dedi ki...

bu maçta önlem alınmazsa kan çıkar bizim basketçiler tekme tokat dayağı yer gelir ...

jbck dedi ki...

@overdrive
Fenerbahçe Kulübü de taraftarı da özür dilemeyi bildi geçmişte. Olaylara tek taraftan bakmak deyip kestirip atmayın, üzerinize düşeni yapın, kontrolden çıktınız farkında değilsiniz. Biz stadı yaktık ama oradaki taraftarın yaşadığı travmayı siz yaşasaydınız ne yapardınız, hiç bir iddianızın kalmadığı 19 mayıs 2007'de gördük. Zaferler yaşadığınız stadınıza nasıl veda ettiğinizi gördük. Zaten eşiği baya aşağı çekmiştiniz, gün be gün üstüne tuz biber ekiyorsunuz.

serpil dedi ki...

klasik hareketler bunlar ama bu kadarını da düşünememiştim.. gs taraftarının fenerbahçe nefreti iyice büyüdü.. büyük, küçük, çocuk farketmiyor artık.. adamların sarı lacivert renge bir nefreti var.. yıllarca her branşta ezmemizin sebebidir bu.. hazmedememe durumları..

HoAmca dedi ki...

bu kez hakikaten cevabı sahada vermek lazım... o hayvanların hemen hepsinin önünde formanın hakkını vermeliler.