26 Temmuz 2009 Pazar

Olumlu Sinyaller...

Fenerbahce, Kadikoy'e merhaba derken ben de sezon oncesi ilk defa takimin bir macini 90 dakika canli olarak izleyerek Fenerbahce'ye merhaba demis oldum. Sari-lacivert cubuklu ve beyaz sort-konc ile takim sahaya cikarken bos tribunler -boyle bir mac icin 20tl ve 215tl arasinda degisen bilet fiyatlari belirleyenlerin aklindan ne gecmistir acaba- kadar dikkatimi ceken baska noktalar da vardi; kaptanlik pazubandini tasiyan Gokhan Gonul ve 4-2-3-1 sistemindeki 1'i olusturan Deivid...
Daum sahaya surdugu ilk 11'de yeni transferlerden yalnizca Bilica ve Andre Santos'a forma vermis, benim bekledigim 11'deki Mehmet Topuz ve Cristian'in yerlerine ise Kazim ve Deniz'i tercih etmisti. Macin baslamasiyla birlikte yillardan beri devsirme veya sakar oyuncularla idare etmeye calistigimiz sol kanadimizin bu sene Andre Santos-Roberto Carlos ikilisiyle nasil rakipler icin olumcul bir hal alacagini gorduk. Iki oyuncunun da hem bek hem de acik ozellikleri tasimalari, yuksek top teknikleri ve nobetleserek sol kanadi paylasmalari, rakip takimlarin sag kanatlarinin kabusu olacak gibi. Ozellikle Andre Santos, Ugur Boral sonrasinda hucumda takima ciddi bir rahatlama saglayacak ozelliklere sahip bir oyuncu ki attigi goldeki vurus teknigi gorulmeye degerdi. Kadro genisligi acisindan bakildiginda ise sol kanadimizin Andre Santos, Roberto Carlos, Ugur Boral, Vederson 4'lusu ile uzun sureli bir sakatlikla karsilasilmadigi takdirde Turkiye ligi icin kalburustu bir rotasyona sahip oldugunu rahatlikla soyleyebiliriz. Sag kanatta ise Gokhan Gonul-Kazim Kazim ikilisinin, Kazim'in Gokhan'in kademesine girmeye ve defansif anlamda da katki yapmaya calismasindan dolayi, gecen seneden daha uyumlu bir performans sergilediklerini gorduk. 2 oyuncunun uyumlarinin yanisira sahaya yansittiklari istekli futbollari da takimimiz adina olumlu bir gelismeydi. Bu kanatta Daum'un kullanabilecegi alternatifler ise sol kanada gore daha zengin; bek olarak Gokhan, Onder, Ali Bilgin ve Bekir; acik olarak ise Kazim, Deivid, Mehmet Topuz ve Ozer Hurmaci...
Gattuso gorunumlu Emre

Mac genelinde Boluspor defansimizin arkasina attigi toplar disinda maca giremediginden defansin ve ortasahanin gobegindeki 2'lilere cok fazla is dusmedi. Yine de yeni imajiyla Gattuso'nun ikizi havasi veren Emre'nin ve forma buldugu kisa sure icerinde gecen sene transfer edilen fakat bir turlu sakatliklardan yakasini kurtaramayan Abdulkadir'in hirsli ve istekli futbollari sevindiriciydi. Yeni transferlerden Cristian macin 2.yarisinda Deniz'in yerine oyuna girerken, rahat futbolu ve oyunu kanatlara kolayca yonlendirmesiyle dikkat cekti. Yalniz Edu-Lugano 2'lisinin durumunun belirsizligini korumasi defansin gobegi icin beni ciddi ciddi endiselendiriyor. Bilica-Onder-Bekir rotasyonu degil Avrupa icin Turkiye liginde dahi bize sıkıntı yaratabilecek bir 3'lu ki Daum bu macin son 15 dakikasinda Selcuk'a stoper olarak gorev vermek zorunda kaldi.

Hucum hattina gelirsek, Deivid'in ileride tek forvet olarak baslamasi benim acimdan surprizdi zira kadroyu gorunce hazirlik maclarinda oldugu gibi Kazim'in ileri ucta yeralacagini dusunmustum. Deivid ileride defansin icerisine gomulmeyip ortasahanin onunde forvet arkasi gibi bir rol ustlenince karsi sahada yerden sık kisa paslar yapan, verkaclarla sonuca gitmek isteyen, oyun sıkıstıkca kanat degistiren, 4-2-4-0 formasyonunda bir Fenerbahce cikti ortaya. Bunun sonucu olarak da takimin daha kolay mesafe daralttigini ve rahat top yaptigini gorduk, tabi bunda karsi takimin Boluspor olmasinin da etkisini inkar etmemek lazim. Alex bu sene de takimin vazgecilmezlerinden olacaginin sinyallerini verirken, gectigimiz sezonun en cok tartisilan futbolcularindan olan Guiza'nin oynadigi 45 dakika boyunca sergiledigi performans, yaptigi asistler ve attigi gol onumuzdeki sezon icin umit vericiydi.
Sonuc olarak bunun bir hazirlik maci ve rakibin de Boluspor oldugunu unutmamak lazim, fakat yine de gecen sezon yasanilan kabustan sonra bir hazirlik maci olmasina ragmen takimin bu kadar istekli olmasi ve mucadeleci futbolu oldukca sevindirici. Simdi ise sirada lig baslamadan once verilecek en onemli sinavlar olan Honved ve Besiktas maclari var. Ozellikle lig oncesi Besiktas'a karsi alinacak galibiyet, hem sezona moralli bir baslangic yapmak acisindan hem de aldigi kupalarla bir anda kendisini dev aynasinda gormeye baslayan Besiktas'a yerini hatirlatmak acisindan oldukca faydali olacaktir.

2 yorum:

Diego dedi ki...

maci ben izleyemedim ama basından takip ettim. daha onceki postlara verdigim cevaplarda da belirttigim gibi biraz da yabancı sıkıntısından dolayı hayli rotasyon olacagini dusunuyorum bu seneki kadroda. ozelliklede orta saha ve ileri hattında. simdi oncelikle bilica onder(bekir) ikilisine kendimizi aliştirsak iyi olacak. sagda gokhan ve solda da carlos defansı olusturacak. ki ortadaki futbolcuların birbirlerine uyum sağlaması sart. uyum sorunu yasarlarsa dedigin gibi defansta sıkıntı yasayabiliriz ancak ben bunun saglanabileceini dusunuyorum bilica ile birlikte onder in eski haline doneceine ve hatta kendini daha da geliştirebileceine inanıyorum. edu lugano zamanında geri planda kalmaktan negatif etkilendi bence ama yabancı sınırlaması nedeniyle bu seneki kadroda buyuk ihtimalle surekliligi olacaktır.
on libero lar da belli emre ve cristian. onların eksikliklerinde selcuk deniz. ki deniz i defanstada oynatabilir daum gerekli olduunda.veya gokhan ı stoperde oynatmak gibi rotasyonlarda mumkun takımda. bu acıdan avantajlıyız diye dusunuyorum.orta sahada ise santos alex ve topuz olur sanıyorum. burda dos santos u alex ten daha vazgecilmez gormek lazım. bununla birlikte alex in sagında ve solunda oynayacak oyuncularımızı her iki kanattada degerlendirmek mumkun olabilir die dusunuyorum cok sıkısıldıında. yani topuz deivid ozer kazım kanat deiştirip oynayabilir veya birbirlerini gayet yedekleyebilirler. belkide yabancı sıkıntısından ve forvet eksikliinden dolayı iki mactır daum kanat oyuncularından ileride oynayabilecek olan deivid ve kazım ı forvet olarak deniyor. zira en sıkıntılı bolgemiz bence forvet. elimizde semih ve guiza var sadece.guiza nın gecen seneki performansı ortada herne kadar bu sene degiseceine inansam da ben. semih in kalitesi belli ancak onun da cift forvet oynandıgında daha etkili oldugunu tek basına oynadıgında defans arasında eriyip gidebileceini biliyoruz. ee yabancı limiti de var naapacaız. hucum defanstan baslar mantigini yerleştirip takım halinde hucum yapacaız. bu sene kanatlar cok oenli olacak. hep onemli aslında da bu sene daha cok calişacaz zannederim demek istiyorum. ki bu 2 on liberolu sistemde kanatların hucuma katılması olmazsa olmazdır bence. yoksa pozisyon fakiri olur cikarsınız.insallah bu sene oyle olmayacagiz. yada yavas yavas alex i kesip emreyi onun yerine oynatıp iki forvetle oynayacaigiz. yada carlos u kesecegiz. neydi gecen sene soylediginiz antrenor futbolcu mu? alın size iki tane :))

Alkolik dedi ki...

bende bu kadar uzun bir yazı yazacak sabır yok..tek derdim benimde farkettigim olumlu sinyallerin, sevindirici sonuclara donusmesi...