22 Temmuz 2009 Çarşamba

Formalar Gorucuye Cikarken...

Sezon oncesi transferlerle birlikte beni en cok heyecanlandiran konu yeni sezonda takimin giyecegi formalar olmustur herzaman icin...Formanin bir sekilde tribundeki taraftarlar ve sahadaki takim uzerinde olumlu veya olumsuz etkisi oldugunu dusunuyorum.Fenerium'un isi devraldigi 2000-2001 sezonundan sonrasini degerlendirmeye aldigimda, Fenerium'um bebek adimlari olarak gordugum ilk 2 sezon haricinde formalarimizin -tamamen kisisel anlamda- estetiginin (renk kullanimi, tasarim, yaraticilik, vb.) ve takim performanslarinin benzerlikler gostermesi bu dusuncemi temellendiren etken.
Gectigimiz sezonun formalarina baktigimizda enine sari-beyaz, bayrak ve neon formalar fikir olarak basarili gorunse de uygulamada onlerindeki kocaman Avea yazisi ve her tarafa serpistirilen 3 yildiz sacmaligi yuzunden son senelerdeki en basarisiz formalar oldugunu dusunuyorum, keza Werner Lorant'la baslayip Oguz Cetin ve Tamer Guney'le devam eden ve ligi 6.sirada tamamladigimiz 2002-2003 sezonunda da giydigimiz formalardan 0-yakali duz sari ve v-yakali beyaz formalar sade tasarimlariyla fena formalar olmamalarina ragmen o sezon sıklıkla giyilen saks mavisi-sari cubuklu forma sezon performansi gibi kabustu.
Sonraki senelerde takim performansiyla birlikte 2003-2004 sezonunda Fenerium'un, sonraki yillarda ise Fenerium-Adidas isbirliginin gercekten guzel isler ortaya koydugunu gorduk. Ozellikle Daum'un ilk senesinde kulubun markalasma yonunde attigi olumlu adimlarla birlikte kulup logosunun lacivert icin olan pantone kodunun formalarda da saks-mavisi yerine kullanilmaya baslanmasi , tercih edilen dupont kumas ve cubuklu formadaki dar kesim belki de gelmis gecmis en guzel cubuklu formalarimizdan bir tanesinin ortaya cikmasini sagladi. O sezon tercih edilen yakali Lacivert royal ve yakali beyaz formalar da sade tasarim ve altin sarisi islemeleriyle normal hayatta da rahatlikla giyilebilecek guzellikte formalardi.
2004-2005 sezonuyla birlikte Fenerium'un satis ve tasarim anlamindaki basarisi Adidas'in da istahini kabartmis olacak ki Fenerbahce futbol takiminin formalari Fenerium-Adidas isbirligiyle uretilmeye baslandi. Adidas faktoruyle kullanilan 3 cizginin de etkisiyle tasarim olarak onceki sezonun altinda kalinsa da yine klasik cubuklu, duz beyaz, duz sari ve lacivert agirlikli-altin sarisi cizgilere sahip 4 adet formayla sezona giren Fenerbahce bir onceki sezon oldugu gibi sampiyonlugu elde etmeyi basardi.
Gelelim bu gozlerin gordugu en guzel Fenerbahce formalarina...2005-2006 sezonu bircok Fenerbahceli icin unutulmaz bir sezondu, butun sezon boyunca ortaya konulan dominant futbol Fenerbahce'yi ligin tartismasiz favorisi yaparken; Alex, Appiah, Aurelio, Tuncay, Nobre, Anelka gibi oyuncular performanslariyla yildizlasiyor, fakat bunlar Fenerbahce'yi sampiyon yapmaya yetmiyor ve sampiyonluk son dakikada Denizlispor deplasmaninda kaybediliyordu. Sonuc ne olursa olsun geriye donup baktigimda hatirladigim sezonlar icerisinde en rahat mac izledigim, takim geriye dustugunde bile bir sekilde bu maci ceviririz dedigim sezonlardan bir tanesiydi. Takimin oynadigi futbol kadar giydigi son derece şık formalar da goz kamastiriyordu. Ozellikle farkli yakasi ve kol alti fileleriyle cubuklu, simdiye kadar yapilan en guzel alternatif forma olan gumus-lacivert dayanamayip 1'den fazla aldigim 2 formadir. Bu formalarin yanisira cubuklu formanin yakasina benzer yakalariyla kaleci kazaklarimiz ve v-yakali duz sari renkli 3. formamiz da oldukca dikkat cekiciydi.
2006-2007 sezonu ise Fenerbahce icin buyuk onem tasiyan cok ozel bir sezondu. Kulup 100.yilini kutlayacagi bu sezon icin Adidas'la masaya oturmus ve cok buyuk pazarliklar sonucu 100.yil efsane formasina Adidas'in alameti farikasi 3 cizgisinin yeralmamasini saglamisti. Formalardaki bir diger surpriz ise taraftar icin cikartilan cift tarafli formaydi. Formanin bir tarafinda Fenerbahce kurulus armasi ve mevcut Fenerbahce armasiyla klasik Fenerbahce cubuklusu yer alirken, diger tarafinda Fenerbahce tarihini yazan -bazi- isimlerin bulundugu altin sarisi forma mevcut arma ve 100.yil armasiyla yerini almisti. Alternatif forma olarak ise Adidas'in klasik dizaynlarindan bir tanesinin ince sari-lacivert cizgilerle suslenmis, gumus rengi versiyonu secilmisti. 100.yil formalarindaki bir onemli degisiklik de Fenerbahce armasinin altina yerlestirilen ve sonraki senelerde de formalarda gorecegimiz "1907-2007 Mazinde Bir Tarih Yatar" yazisiydi. Bu formalarla ilgili hosuma gitmeyen sey ise kimilerince kucuk bir ayrinti olarak gorulen fakat bence cok daha buyuk bir anlam-sizlik- tasiyan ve maalesef 2007-2008 sezonundaki formalarin da kollarinda bulunan cola-turka reklamlariydi.
Futbol takimimizin CL'de tarihinde ilk defa ceyrek final oynadigi 2007-2008 ise isin pazarlama yonunun biraz daha agir bastigini gordugumuz bir sezondu. Zira simdiye kadar hic kullanmadigimiz bir renk olan Turkuaz hem formalarimiz da hem de Fenerium urunlerinde sıklıkla kullanilmaya baslandi. Fakat bu sezonun en cok dikkat ceken ve en cok sevilen formasi hic suphesiz ki Kurulus formasi olarak adlandirilan sari-beyaz cubuklu formamizdi.Fenerbahce'nin renklerinden esinlendigi sari-beyaz papatyalardan yola cikilarak hazirlanan bu formanin basarisi bir sonraki sene kullanilacak olan enine cubuklu sari-beyaz formaya da zemin hazirlayacakti. Cubuklu formamiz ise yakasiz ve darkesim olmasi nedeniyle begendigim formalar arasinda yeraldi.

Taraftar forumlarinda herkes kafasina gore formalar yapadursun, 2009-2010 sezonu formalarimiz aylar oncesinden hazirdi. Formalar bugun 21.30'da Fenerium tribununde yapilacak ve FBTV'den canli yayinlanacak defileyle bizlerin begenisine sunulacak. Bu seneki formalarin kollarinda yeralacak olan Turk Telekom reklamlari her ne kadar sinir bozucu olsa da Daum'un takimin basinda oldugu senelerde hep şık formalarla sahaya ciktigimizdan ve gelen duyumlardan formalardan umitliyim. Ama elbetteki en net karari Fenerium'a gidip formalari uzerimize gecirdigimizde verebilecegiz...

5 yorum:

Beercholic dedi ki...

En güzel formamız 05-06 çubukluydu. O formaya en çok yakışan isim ise kesinlikle Appiah'tı.

Diego dedi ki...

Feneriuma gitmeye gerek yok ki sen simdiden hepsinden birer tane sipariş etmişsindir :))

Alkolik dedi ki...

sırtta şayet ulker yazısı varsa (ulker değil herhangi bir reklam içinde geçerli bu gorus)ben bu sene 100.yıl çubuklusu ile idare edeceğim..Şayet yazı yok ise arma forma kesinlikle alırım.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

diego isi biraktigim goz onunde bulundurulursa o is biraz yas gorunuyor maalesef...

Diego dedi ki...

ben bir sezon geriden geliyorum
kurulus formasıyle takılırım bu sene :)
Alkolik e de katılıyorum bu reklam konusunda.ne bu ya kocaman reklam hem de ust tarafta :(